A napi sajtót olvasva meglepődve veszem tudomásul, hogy mind az MKP, mind a sajtó egyes képviselői leragadtak annál a tévhitnél, hogy két párt – MKP és Híd -  együttműködésének egyetlen formája a koalíció lehet.  A 2010-es választások előtt ennek még lehetett némi realitásértéke, de azóta eltelt másfél év és a helyzet igencsak megváltozott.

A Híd bejutott a parlamentbe és koalíciós potenciálja a kormány felbomlása után is igencsak erős maradt – ezt a jobboldali pártok vezetőinek e témában megejtett nyilatkozatai is bizonyítják. Ezért ajánlotta fel a Híd az MKP-nak, mint parlamenten kívüli, de szintén a szlovákiai magyarok érdekeit szem előtt tartó pártnak, hogy képviselői indulhassanak a párt listáján a márciusi választásokon. Ezt a lehetőséget ők kapásból visszautasították és csak arra fókuszálnak azóta is, hogy a Híd nem hajlandó koalíciós együttműködésre velük.

Az együttműködésnek valóban csak ezt az alternatíváját tartja elfogadhatónak az MKP? Vagy ismét egy olyan játékba csöppentünk bele, ahol a Híd bármit tehet, bárhogy próbálkozhat, az nem jó, mert az MKP valójában nem akar együttműködni, de ezt így mégsem tárhatja a külvilág elé és ezért keresi azokat a kifogásokat, amikkel érvelhet ellenünk? Könnyű azt szajkózni körbe-körbe, hogy a Híd nem hajlandó koalíciót kötni, de talán ideje lenne elmagyarázni valós okait annak, hogy miért nem akarnak az MKP képviselői a Híd listáján indulni. Hogy miért nem hajlandó az MKP együttműködni a Híddal…

A Hídnak fontos, hogy a szlovákiai magyaroknak olyan érdekképviselete legyen, amilyet megérdemelnek. Felelősséget érzünk, hogy ez a képviselet minőségi legyen. E cél érdekében tettük meg ajánlatunkat az MKP-nak, ezért döntöttünk úgy, hogy megadjuk a lehetőséget, hogy képviselői indulhassanak pártunk választási listáján. Csodálkozom és értetlenül állok azelőtt, hogy ők gondolkodás nélkül lesöpörték ezt a lehetőséget az asztalról. Hiszen elméletileg ők is ezért a célért, a szlovákiai magyarokért dolgoznak. Nem ártana, ha egyesek végre átlépnének saját árnyékukon és nem helyeznék az egójukat a közösség érdekei elé.

Szerző: Solymos László  2011.10.28. 08:06 3 komment

Címkék: lista választások koalíció mkp

süti beállítások módosítása