Már szeptemberben meg fog mutatkozni, hogy a Smer-kormány tényleg biztonságot akar nyújtani a polgároknak.

A szeptemberi parlamenti ülésen újra vitát nyitnak az ország „bibliájáról”. A Smer a víz miatt akar változást, az ellenzéknek pedig megvannak a saját „mandátumos” indítékai. A Híd parlamenti képviselői a szünidő után is „csak” egyszerű törvényekkel jönnek, amelyek a hétköznapi emberek számára nyújtanak segítséget, egyelőre csak sajnos a láthatatlan biztonsághoz.

Amikor nem egész két hónappal ezelőtt, pontosabban július 11-én befejeződött a parlament 36. ülésszaka, a Híd elnöke megjegyezte, hogy Szlovákia Alkotmánya nem jegyzettömb, amiből mindenki annyi lapot tép ki, amennyit akar vagy azt ír bele, amit akar. És nekem, mint ugyanezen párt alelnökének, nem marad más lehetőségem, mint a blogbejegyzésemet ugyanezzel a figyelmeztetéssel kezdeni. Az éppen megkezdődő parlamenti ülésszak programpontjai között ismét olyan javaslatok vannak, amelyekkel a képviselők az ország legmagasabb szintű törvényét akarják megváltoztatni.

Az egyik javaslat a kormányzó Smer műhelyéből származik, a többivel ellenzéki képviselők álltak elő: a KDH, az OĽANO és az SaS, külön-külön jogszabállyal akarják életbe léptetni az egy mandátum elvét. Nem hiszem, hogy a polgármestereknek és a megyei önkormányzatok elnökei számára meg kellene tiltani, hogy parlamenti képviselők, vagy európai parlamenti képviselők is lehessenek. Erről inkább a választónak kellene döntenie, nem pedig alkotmánytörvénynek, ahogyan azt a beterjesztők javasolják.

És Szlovákia Alkotmányának módosítása a kormányzó Smer műhelyéből, amely megtiltja a víz exportját Szlovákiából? Számomra ez egy még öncélúbb pamflet, amellyel Fico állampártja eltereli a figyelmet a polgárok megoldatlan, valós problémáiról. Konkrétan arról, hogy az érvényes jogszabály értelmében az áfának 19 százalékra kellene csökkennie, de a Smer ezt a törvényt úgy változtatta, hogy ez a csökkenés elmaradjon. Úgy gondolom, hogy a polgárok, akik az adócsökkenést a saját pénztárcájukon is éreznék, sokkal fontosabbak, mint a víz alkotmányos védelme. A Smer viszont újra kisiklatta a polgárok érdekeit és egyértelműen igazolta, hogy megint csak mások a prioritásai.

Amikor nemrég az Alkotmány napját ünnepeltük, a Híd több konkrét javaslatot tett az asztalra, hogy hogyan javítsunk az alkotmányon (http://www.most-hid.sk/hu/polg%C3%A1ri-v%C3%ADzi%C3%B3-2016-alkotm%C3%A1nyos-rend

). Azt mondjuk, hogy módosítani kell az alkotmányt, de az tükrözze a polgárok igényeit. A Híd az alkotmánymódosítási javaslatait a polgárok érdekében készítette, ezért egységesen elutasítjuk azt a helyzetet, amikor az ország legfontosabb törvényét a fent említett jegyzettömbbé degradálják, és az Alkotmány ízléstelen politikai csatározás tárgyává válik. Más szóval: az alkotmány politikai pártok reklámbannerévé vált.

De térjünk vissza az áfához, amely az ország minden lakosát érinti. A nehezen megkeresett pénzünkből az áfafizetéssel mi mindannyian az államkasszát töltjük. Nemrég már tapasztalhattuk, hogy a kormányzó Smer a bevételének még egy kis részéről sem kíván lemondani a polgárok javára, ezért a szeptemberi ülésre benyújtott törvényjavaslatunk célja a Fico által megszüntetett, nyilvánosan vállalt kötelezettségek teljesítése ‒ az adókulcs 19 százalékra való csökkentése, ahogy ezt törvény tartalmazta. És végül az élelmiszerek áfájának csökkentését javaslom - 10 százalékos áfakulcs bevezetésével. Mert ha Szlovákiában olcsóbb lesz az élelmiszer, nem külföldön fogjuk vásárolni. És ha nem külföldön fogjuk vásárolni, a kereskedők ezt megérzik, az állam bevételei is javulnak, ezért az élelmiszerekre kiszabott áfakulcs csökkentése nem üti ki a költségvetést. Ez olyan egyszerű, de ami a legfontosabb, az emberek érdekében történne.

De egy másik fontos dolog is működhetne. Az állam több munkát is kínálhatna. A Híd olyan javaslatot nyújtott be, amely az egyszerű matematikával bizonyítható, és több munkalehetőséget biztosítana. Több munkát mindenekelőtt azokba a régiókba, ahol a családfők, sajnos már évek óta nem ismerik a munkaviszony nyújtotta biztonságot. A Híd nem ígérget, hanem cselekszik. A parlamentbe olyan javaslatot terjeszt be, valós lehetőséget biztosít a munkahelyek számának növelésére. És miben rejlik az egyszerű matematika? Ha az állam a befektetőket adókedvezménnyel támogatja, akkor ezeket a befektetőket kivétel nélkül törvény kötelezze új munkahelyek létrehozására. És az állam ne csak a nagybefektetőket támogassa, például csak egyet, aki 200 millió eurót akar befektetni. Inkább támogasson húsz befektetőt, akik 2 millió euróval jönnek.

Végül javasoljuk, hogy az állami támogatás nagyságát aszerint határozzák meg, hogy az üzleti tervek hol valósulnak meg. Természetesen azok a befektetők kapnák a legnagyobb kedvezményeket, akik olyan régiókban vállalkoznának, ahol a legmagasabb a munkanélküliség. Meg vagyunk győződve, hogy az ilyen egyszerű matematika is működhetne. Elég lenne bedolgozni a beruházás-ösztönzésekről szóló törvénybe azt, hogy a beruházók adókedvezményeiről, ne egy miniszter döntsön egyedül, hanem a kormány együtt. Ellenkező esetben megismétlődne az a korábbi eset, amikor a gazdasági miniszter istentelenül kinevette az embereket. Mert egyedül döntött arról, hogy egy volt kollégája, akivel még a vágsellyei Duslóban dolgoztak együtt, a maximális adókedvezményt kapta meg majdnem 60 millió euró értékben. És megjegyzem, hogy nem kellett új emberek alkalmazásával fárasztania magát.

A Hídnak szeptemberi parlamenti ülésre benyújtott harmadik javaslata is olyan problémát érint, amely országos jelentőségű. Ezt csak margóra mondom azok számára, akik bennünket nemegyszer (sokszor erőszakosan) csak kisebbségi témákhoz kapcsolnak.

Ha azt mondjuk kutya, sokaknak helyesen az jut az eszébe, hogy az ember legjobb barátjáról van szó. Én is szeretem a kutyákat, a pártbéli kollégáim szintén. És Csicsai Gábor kollégámról nem is beszélve, aki tapasztalt kutyatenyésztő. Gábor  Lucia Žitňanskával, a paragrafusok szakértőjével közösen - olyan javaslatot nyújtott be, hogy a felelőtlen kutyatulajdonosokat, akiknek kutyája valakit megtámadott, büntetőjogi felelősség terhelje.

Más szavakkal: ha a kutya emberre támad, akkor a felelőtlen gazdáját úgy ítéljék el, mint egy bűnözőt. Lehet, hogy ez keményen hangzik. Tudom, sokan nem is értenek egyet ezzel. De higgyék el, ha egyszer ne adj isten Önöket, vagy valamelyik családtagjukat egy ilyen tulajdonos kutyája megtámadná, megértik majd, hogy a büntetőjogba ezt szó szerint bele kell írni. Egyszerűen vannak területek, ahol az emberi mulasztás megbocsáthatatlan – akár tetszik ez valakinek, akár nem.

Hát, majd meglátjuk, hogy viszonyul a kormányzó Smer javaslatainkhoz és legalább így, közvetve elmondja, hogyan is vélekedik a polgárokról. Ficonak és csapatának természetesen, mint ahogy mindig is, három lehetősége van: vagy jóváhagyja javaslatainkat (ez kellemes meglepetés lenne), vagy lesöpri az asztalról (semmi új a nap alatt), vagy csöndben elutasítja és később saját „termékének” nyilvánítja (meglehetősen gyakran és szívesen teszik). A tippelést Önökre bízom.

És még mielőtt elkezdenek erősen gondolkozni, melyik lehetőségre érdemes fogadni, egy brüsszeli hírrel szeretnék a végére büszkélkedni. Nagy József, a Híd újdonsült európai parlamenti képviselője, valóban Szlovákia jó hírét kelti. Az ötleteinek széles támogatottságot szerzett a politikai paletta teljes keresztmetszetében, és az Európai Bizottság már a héten tárgyalni fog róluk. Európai parlamenti képviselőnk egyebek mellett Európának új logót kínált, amely nemzetközi elismerés és siker jele lehetne. Józsi, hiszem, hogy siker befejezned – az embereknek erős impulzusra van szükségük, hogy valóban érezzék: Európához tartoznak, és Európában ne a kétszínű miniszterelnök láttassa őket.

 

 

Szerző: Solymos László  2014.09.10. 10:44 komment

süti beállítások módosítása