A márciusi első forduló előtt nyilvánosságra került a köztársaságielnök-jelöltek névsora. Hosszas egyeztetések után végül a jobboldali pártoknak sikerült közös elnökjelöltet állítaniuk Pavol Hrušovský személyében. Miután Robert Fico bejelentette indulását, ez maradt az egyetlen értelmes lehetőség, hogy egyáltalán esélyt teremtsünk a jobboldali szavazatok egy irányba terelésére. Persze egyéni ambíciók sok politikusban dolgoznak, azt aligha lehetett volna megakadályozni, hogy a KDH volt politikusai közül mások is induljanak. A többi jobboldali vagy civil jelölttől sem lehet elvitatni az induláshoz való jogot és ugyanígy elindulhat egy magyar nemzetiségű jelölt is. A köztársasági elnök megválasztása nem szabad, hogy etnikai kérdésként merüljön fel, mert akkor Robert Fico zsákutcájába megyünk bele, aki a nagyszombati megyefőnök-választáskor azt mondta a szlovák választóknak, hogy a szlovák jelöltre szavazzanak.


Úgy gondolom, hogy sem megyei elnököt, sem köztársasági elnököt nem a nemzetisége alapján kell választani. A kérdés inkább az: akarjuk-e, hogy egy demokratikus gondolkozású, a kisebbségek irányában elfogadó és a szlovákiai magyarok számára is elfogadható köztársasági elnöke legyen az országnak? Én azt hiszem, hogy ez mindannyiunk érdeke. Ez viszont csak egy módon érhető el: összefogással. Összefogással egy olyan jelölt mellett, aki a leginkább megfelel ezeknek az elvárásoknak. Nekünk magyaroknak össze kell fognunk azokkal a demokratikusan gondolkodó szlovákokkal, akik elutasítják Robert Fico arrogáns viselkedését az ombudsmannal szemben. Azokkal, akiket felháborít az, ahogy Malina Hedviggel bánik ez a hatalom. Mert külön-külön, szétforgácsolódva esélyünk sincs. Ezzel szemben a jobboldali szavazatok minden további szétaprózása Robert Fico sikerét készíti elő.


Nyilvánvalóan nem lehetnek illúzióink: magyar köztársasági elnöke ma nem lesz az országnak. De egyáltalán nem mindegy, ki képviseli majd a legfelsőbb szinten Szlovákiát beleértve a szlovákiai magyarokat. Az ő személye, viselkedése, értékrendje, habitusa, véleménye – akár tetszik, akár nem - hatással van az ország polgáraira. Tehát ha valóban azt szeretnénk, hogy a többségi nemzet viszonya irányunkban megváltozzon, olyan embert kell a köztársasági elnöki posztra juttatnunk, aki felülemelkedve a napi politikai csatározásokon minden állampolgár köztársasági elnöke lesz és a szlovákiai magyarok is el tudják fogadni. Ezért mindannyiunk közös felelőssége, hogy kit juttatunk a második fordulóba.

Szerző: Solymos László  2014.01.24. 10:24 komment

Címkék: államfőválasztás Szlovákia Solymos László

süti beállítások módosítása