Papandreu görög miniszterelnök közölte, referendumot ír ki az EU-csúcson elfogadott megállapodásról, amely a görög adósság egy részének leírását, illetve az új hitelprogram részleteit tartalmazza. Ennyi a hír. És hogy mi van mögötte?

Nos, valójában arról szólna ez a népszavazás, hajlandó-e Görögország tartani magát ahhoz a takarékossági programhoz, amely feltétele az ország euróövezeti tagságának.
Ha a görögök nemet mondanak a kínnal-keservvel megalkotott és jóváhagyott hitelprogramra, gyakorlatilag nemet mondanak a közös európai pénznemre is.
Az európai gazdasági nagyhatalmak ugyanis aligha módosítanak a kompromisszumok és áldozatok (lásd Szlovákia) árán létrehozott programon – az egyetlen szóba jöhető alternatíva az euróövezet felbomlása vagy legalábbis a görög drachma visszatérte lehet. Vagyis egy „sikeres“ népszavazás után már senki sem dobna uniós mentőövet az adósságtengerben úszó Görögországnak.

Értem én, hogy a Papandreu-kormány ezzel a rendkívül kockázatos lépéssel szeretné elejét venni, hogy a héten esedékes bizalmi szavazáson elvérezzen.

Azt is értem, hogy a görögök többsége a megszorító intézkedések ellen van. Azt viszont már a görög kormánynak kellene megértenie, hogy amikor csatlakoztak egy elit klubhoz, azt is vállalták, hogy ebbe a klubba nem lépnek be sáros cipőben és cigarettával a szájukban. Magyarán: az egyezségeket és a szabályokat be kell tartani.

Közhellyé vált, annyiszor leírták és elmondták már: A demokrácia rossz, de jobbat még nem találtak ki. Én ugyanezt gondolom az euróról és az Európai Unióról. Mindkettőnek rengeteg hátulütője van, azonban működőképesebb rendszert eddig még senki sem hozott létre.

Szerző: Solymos László  2011.11.03. 15:07 komment

Címkék: görög

süti beállítások módosítása