Annak ellenére, hogy a Híd 2010-ben fiatal pártként vágott neki a parlamenti választásoknak, nem ígérgetett feleslegesen, nem hitegette az embereket elérhetetlen dolgokkal. Pontosan láttuk, milyenek a külső feltételek, így a többet ésszel mint erővel politikát folytattuk az elmúlt másfél évben. A szlovákiai magyarságot újra kormányszinten tudtuk képviselni, s ha csak egyetlen dolgot kellene megemlítenem az elért eredmények közül, akkor bátran jelenthetem ki, hogy az elmúlt időszakban minimálisra csökkent a magyarellenes feszültség az országban.

Magyarul, bátran - ez volt az egyik szlogenünk 2010-ben, melyet tartalommal is megtöltöttünk. A szlovák nyelvtörvény büntető diszkriminatív részeinek enyhítése, a kisebbségi nyelvtörvény elfogadása, a táblatörvény, s annak rendelete, a magyar pedagógiai intézet, a kisebbségi kormányhivatal, mind-mind olyan eszköz, melyek magyarságunk megmaradását szolgálja. Természetesen nem vagyunk tökéletesen elégedettek mi sem. De látni kell, hogy egy rettentően bonyolult helyzetben kormányoztunk, s csak másfél év adatott meg nekünk. Ha lett volna még időnk, elfogadhattuk volna a már elkészült kisebbségi kultúrákról szóló törvényt, mely alapján stabil költségvetési támogatással rendelkezett volna a szlovákiai kisebbségi kultúra, köztük a magyar is. Ennek még a közelébe sem tudott kerülni korábban a szlovákiai magyar parlamenti képviselet.

Ezért mondom ki bátran, hogy a Híd hatékonyan képviselte a magyarok érdekeit mind a kormányban, mind a parlamentben. Ugyanezt ígérjük újra, most a 2012-es választások küszöbén is. Mi bebizonyítottuk, hogy egyenrangú partnere vagyunk a szlovák pártoknak, s értjük, hogy dolgozni itthon kell a választókért. A harc nehéz és a jövőben sem lesz könnyebb, de most sem ígérünk lehetetlent. Amit azonban megígérünk, azért keményen fogunk dolgozni. Mi már bizonyítottuk, hogy tudjuk, hogyan lehet eredményeket elérni. Az Önök támogatásával pedig folytathatjuk.
 

Szerző: Solymos László  2012.02.15. 11:44 komment

Címkék: kampány választások

süti beállítások módosítása