Az Egyszerű Emberek, élükön Igor Matovič-csal a héten provokatív kampányba kezdtek, mellyel a képviselői immunitás hibáira kívánnak rámutatni. Képviselő kollégáim a pozsonyi Nagyállomás bejárata előtt parkolták le autóikat, hogy ezzel jelezzék, egy képviselőnek mindent szabad. Természetesen nem ez volt első ilyen jellegű akciójuk, Matovič már tavaly is leparkolta autóját Pozsony belvárosban a villamossínek mellett a zebrán, hogy így hívja fel magára a figyelmet. A képviselői mentelmi jog kérdése ennél sokkal összetettebb dolog, de Matovič kampányidőszak lévén csak azt a részét veszi elő, mellyel médiafigyelmet tud maga számára generálni. Valójában nem is a problémát akarja megoldani.

A Híd képviselői sosem zárkóztak el attól, hogy a parlament vizsgálja meg a képviselői mentelmi jog bizonyos részeit, s ha ezekre nincsen szükség, töröljük azokat. Csak pár hónappal a parlamenti választások után, még 2010 októberében a koalíciós pártok beterjesztették a javaslatot, mely csökkentette volna a képviselői mentelmi jog jogkörét a büntetőjogi ügyekben. Akkor ezt a javaslatot csak 75 képviselő támogatta, az ellenzéki Smer és az SNS nem. Tavaly a kormány még mielőtt szétesett volna a koalíció, a  szabálysértési eljárások kapcsán már döntött hasonlóan, ehhez már csak sima feles parlamenti többség kellett volna, de a koalíció már képtelen volt ehhez összegyűjteni a szükséges 76 szavazatot.
Mi a Hídban egyetértünk azzal, hogy a képviselőket a jelenlegi helyzetben túlságosan erős mentelmi jog védi, mely felesleges. Ám úgy gondoljuk, hogy ezt a témát a parlamenti pártoknak közösen kell megoldaniuk, nem szabadna senkinek saját kampányára használnia azt. A képviselő mentelmi jognak bizonyos helyzetekben valóban megvan az értelme, a felesleges részeket pedig meg kell szüntetni. Attól függetlenül, hogy fütyül Igor Matovič.
 

Szerző: Solymos László  2012.01.24. 14:59 komment

Címkék: kampány immunitás matovič

süti beállítások módosítása