Tisztelt Képviselők!

Ma második olvasatban tárgyaljuk a sugárzásról és a műsorszórásról szóló törvény módosító javaslatát. Ehhez a javaslathoz már hozzászóltam az általános vitában is, akkor elmondtam a megjegyzéseimet. Engedjék meg, hogy most a módosító javaslat beterjesztése előtt röviden kifejtsem a véleményemet. A probléma a nyelvtörvényben van. Ez a törvényjavaslat nem oldja meg azokat a problémákat, amelyek a nyelvtörvény miatt kialakultak. Egyrészt nem oldja a kisebbségi adások problémáját, igaz, a miniszter úr azt mondta, hogy ez nem is volt célja a törvényjavaslatnak. Elfogadhatatlan, hogy az állam a közszolgálati médiák feladatainak elvégzésére kötelezi a kisebbségi nyelvű adásokat működtető magánvállalkozókat, és egyben elviselhetetlen pénzügyi terhet rak a vállukra. És ezt a problémát a szóban forgó törvényjavaslat nem oldja meg.

A másik alapvető kifogásom ez ellen a javaslat ellen az, hogy azt a problémát sem oldja, amely miatt elkészült. Mert az Európai Bizottság azon megjegyzéseire kellett volna reagálnia, melyek szerint az EB „aggodalmát fejezte ki az uniós jog lehetséges megsértése miatt a rádió és televízióadók nyelvi szabályozásával kapcsolatban” azon szolgáltatók esetében, akik az Európai Unió valamelyik hivatalos nyelvén sugároznak a tanács által kiadott engedély alapján.

A javasolt módosítás lehetővé teszi a Frekvenciatanács számára, hogy elutasítsa az ilyen adó engedélyezését abban az esetben, ha az adott régióban nem megfelelő az államnyelvű regionális sugárzás. Azt viszont senki sem tudja, hogy mi az megfelelő mennyiség, ki és milyen kritériumok alapján határozza meg ezt. Véleményünk szerint a javaslat csak újabb rejtett akadályokat teremt, akadályozva az idegen nyelvű adók létrehozását Szlovákiában. Nem beszélve arról, hogy a törvényjavaslat tárgyalása során a kulturális bizottság a smeres képviselők által beterjesztett módosító javaslatot jóváhagyta, és ez kimondja, hogy „a frekvenciatanács ülései, amelyeken sugárzási engedélyekről tárgyaltak, nem nyilvánosak, akárcsak az ülésen készült jegyzőkönyvek”. Ez a módosító javaslat már végképp nem felel meg az átláthatóság és az egyenlő bánásmód elveinek, ezért a törvényjavaslat elfogadása az Európai Bizottság újabb panaszait vonhatja maga után.

Tisztelt Nemzeti Tanács!

Nyilvánvaló, hogy ez a szabályozás nem teljesíti az indoklásban megfogalmazott célt, nem oldja meg a problémákat és a nyílt diszkriminációt, amelyek miatt az előterjesztő ezt egyáltalán beterjeszti. A valamely Európai Uniós nyelven folyó helyi és regionális sugárzás engedélyezésének elutasítása még nem teremt kínálatot az államnyelvi sugárzás terén. Csak egy további rejtett akadályt gördít az Európai Unió hivatalos nyelvein történő sugárzás elé.

Szerző: Solymos László  2013.10.22. 11:07 komment

Címkék: törvény Parlament

süti beállítások módosítása