A múlt hét végén Brüsszelben zajlott az EU Környezetvédelmi Tanácsának rendkívüli ülése. Azért hívtam össze az uniós tagállamok környezetvédelmi minisztereit, mert fontosnak tartottam, hogy felgyorsítsuk a párizsi klímaegyezmény tagállami ratifikációjának folyamatát. Ezt több dolog tette szükségessé.

Az Európai Unió kulcsszerepet játszott e történelmi jelentőségű megállapodás megszületésénél a múlt év végén. Történelmi jelentősége abban áll, hogy 195 ország vállalt kötelezettséget az egész világot érintő, globális probléma megoldására. Az egyezmény egy világméretű akciótervet is magában foglal a globális felmelegedés több mint 2°C-kal történő csökkentésére az ipari forradalmat megelőző időszakhoz képest. A világ vezetői tudatosították, hogy a mindannyiunk életére veszélyt jelentő klímaváltozás megakadályozásának nincs más útja. Egy működőképes és betartható megállapodás hiányában a bolygónk állandó és ellenőrizhetetlen felmelegedés elé néz, amelynek káros következményeit mindannyian a saját bőrünkön érezhetjük, hogy a következő generációkról már ne is beszéljünk. Éppen ezért személyes kihívásnak is tekintettem, hogy Szlovákia az elsők között ratifikálja a klímaegyezményt – amelyre alig 10 nappal ezelőtt került sor. Ugyanilyen kihívás volt számomra az is, hogy ezt a kötelező érvényű megállapodást az Európai Unió is elsőként ratifikálja. Örömömre szolgál, hogy ez éppen a mi elnökségünk idején sikerült. Ezzel a ratifikációval Szlovákia történelmi sikert könyvelhet el.

Annak ellenére, hogy ez az ambiciózus és kiegyenlített megállapodás a 21. század első nagy, multilaterális egyezménye, uniós ratifikációját mégis számos két- és többoldalú tárgyalásnak kellett megelőznie. Ezúton is szeretném megköszönni a szlovák Környezetvédelmi Minisztérium, valamint Szlovákia brüsszeli Állandó Képviselete környezetvédelmi csapatának kiemelkedő munkáját. Az ő hangyaszorgalmuk nélkül nehezen jött volna létre ez a megállapodás. Ennek ellenére a Miniszterek Tanácsa ülésének napján is komoly és alapvető kifogásokkal kellett megküzdeniük a lengyel, német és olasz kollégák részéről.

Bevallom, kétségekkel indultunk erre a találkozóra. Elszántak voltunk abban, hogy addig tárgyalunk, amíg konszenzusra nem jutunk. Rossz politikai precedensnek tekintettük volna, ha bármelyik ország véleményét megvétózták volna. Minden diplomáciai eszközt bevetettünk, számos bilaterális tárgyalást folytattunk, amelyek végén ma kijelenthetem, hogy az EU Környezetvédelmi Tanácsa ratifikálta a párizsi klímaegyezményt, és az már csak az Európai Parlament jóváhagyására vár. Büszke vagyok erre a teljesítményre. Ritkán fordul elő, hogy egy olyan kis ország, mint Szlovákia, elősegítheti egy óriási jelentőségű, globális probléma megoldását. És most nemcsak, hogy elősegítettük, de mi magunk vezényeltük le ezt a folyamatot. Mégpedig sikeresen.

Az Európai Unió továbbra is vezető pozíciót tölthet be ebben a folyamatban. Ugyanúgy, ahogy ezt magának a párizsi klímamegállapodásnak a megszületésekor tette. Ez az kiállás, ami méltó Európához, és ami minden ország számára példaértékű. Őszintén hiszem, hogy az egyezményt végül valamennyi globális szereplő ratifikálja.

Szerző: Solymos László  2016.10.04. 12:01 komment

süti beállítások módosítása