Nagy várakozással tekintek a parlament kezdődő ülésszaka elé, amelyre a környezetvédelmi tárca több törvényjavaslatot is benyújtott. Kettő közülük az európai jogharmonizációt szolgálja, a harmadik pedig a hulladéktörvény módosítása. Nehéz és szakmailag igényes tárcaközi egyeztetési folyamaton vagyunk túl, számos tárgyalást folytattunk. A minisztérium munkatársai és jómagam is készek vagyunk a további higgadt és konstruktív vitára.

Az a célom, hogy minden felmerülő probléma, kérdés vagy megjegyzés tárgyszerű megvitatásán túl összhangba hozzam azokat a szakmai, gazdasági és ökológiai szempontokkal is. Öthónapos tapasztalatom a tárca élén azt mondatja velem, hogy ez nem lesz könnyű feladat. De nem is lehetetlen. Ebben egyébként nemcsak a kormányprogramban foglalt célok motiválnak, hanem bizonyos mértékig a személyes meggyőződésem is. Tisztában vagyok azzal, hogy a gazdasági fejlődést, a növekedést nem lehet megállítani. De lehet úgy irányítani, hogy az új technológiáknak és innovációs kezdeményezéseknek pozitív hatása legyen a környezetre, hogy óvjuk a természetet és kevesebb hulladékot termeljünk. Ha így állunk hozzá a dolgokhoz, a fejlődés és a fenntarthatóság kéz a kézben jár majd. A minisztérium ezt a szemléletmódot fogja támogatni.

A környezet védelme ugyanis egy nagy cég, vagy egy szupermarket vezérigazgatója számára ugyanúgy létszükséglet, mint egy miniszter, egy hivatalnok vagy éppen egy diák számára. Minél hamarabb tudatosítjuk ezt, annál jobb lesz az életünk, az egészségünk és a gyermekeink jövője szempontjából.  Egy nap bármelyikünk hozhat egy döntést – akár szakmait, akár magánjellegűt – hogy ezentúl jobban odafigyel a környezetvédelemre. A környezetünk ugyanis mindannyiunk közös kincse és tulajdona.

Minden törvény, amelyet a környezetvédelmi minisztérium benyújt és minden tárgyalás, amely e törvények megalkotásához vezet, elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a lehető legkonkrétabb hatással legyen a környezetünkre. Azt szeretném, hogy minden nappal közelebb kerüljünk egy olyan közgondolkodáshoz, amely a gazdasági szempontokon túl figyelembe veszi a természetvédelem szempontjait is. Úgy vélem, ez képezheti a tisztességes együttműködés alapját, és ez mindannyiunk közös felelőssége.

 

 

 

Szerző: Solymos László  2016.09.05. 15:01 komment

süti beállítások módosítása