Az utolsó idei parlamenti ülésszak kezdete a parlament elnökének és alelnökének megválasztása jegyében zajlik. Azt, hogy valóban érdekes parlamenti ülés előtt állunk, megerősíti a közel 120 pontos napirend is, amely valóban gazdag választékot kínál a törvényjavaslatokból. Rögtön a parlament elnökének és alelnökének megválasztásával kezdődik, amelyet a pöstyéni kórház túlárazott CT-berendezésének botránya okozott. Az, hogy az új alelnöke Miroslav Číž lesz, a parlamenti kultúrára nagyon kis hatással lesz.

Azonban az a tény, hogy a parlament elnöki posztjára Peter Pellegrinit jelölte a Smer, akit csak nemrég neveztek ki oktatásügyi miniszterré, nem a legjobb hír. Elsősorban azért, mert Pellegrini jó képességű tárcavezetőnek tűnt, aki már el tudta indítani a szükséges változásokat az oktatásügy területén. A másik ok, hogy az oktatásügynek biztosan nem segít a gyakori minisztercsere. Ebből a szempontból a parlament új elnökjelöltjének neve valóban rossz hír. Nem kételkedem arról, hogy Pellegrini rendelkezik azzal a képességgel, hogy javítsa a parlamenti kultúrát. Az új elnököt azonban nem irigylem. Olyan sebeket kell begyógyítania, amelyeket az elődje okozott, és ez nem lesz könnyű munka.

Peter Pellegrininek rengeteg dolga lesz. A hivatal híre ugyanis, amit elődje ráhagyott, a közvélemény előtt több mint negatív. Ezért egyáltalán nem lehet csodálkozni azon, hogy Robert Fico ekkora ügyet csinált abból, hogy titokban tartsa az új házelnök nevét, és orruknál fogva vezesse az újságírókat. Az igazság ugyanis feltételezhetően az, hogy a Smerből senki sem vállalta szívesen. Pavol Paška a házelnöki posztból olyan hivatalt csinált, ami a kutyának sem kellett, egyfajta Fekete Pétert, amit senki sem akart kihúzni.

A pöstyéni botrány rossz fényt vet az év törvényére, a költségvetési törvényre is. Ugyan biztosan el fogják fogadni, mert a kormánypártnak van elég képviselője, a számok ezt mutatják. A Hídban azonban komoly kétségeink vannak afelől, hogy a költségvetés valóban az adófizetők érdekét – vagyis mindannyiunk érdekét szolgálja-e. A Smer ugyan a közelmúltban nagy pompával bemutatta azzal, hogy figyelembe veszi a polgárok minden igényét és az esetleges gazdasági kockázatokra is tekintettel van, de már most tudjuk, hogy a költségvetés feszes, mint a hegedűhúr. A Smer ezért még hangolni akarja a parlamentben, és ehhez meglehetősen szokatlan módot választott: képviselői indítványokkal akarja módosítani. Szerintünk ez nem felelősségteljes, és nem is szociálisan érzékeny módszer, hanem istentelen félrevezetés.

Csak a pöstyéni kórház méregdrága CT-berendezése kényszerítette rá a kormányt arra, hogy nekifogjon a közbeszerzési törvény módosításához. A homályos hátterű offshore cégek kizárása a közbeszerzési pályázatokból aktuális igény, de a kormány javaslata csak látszólag oldja meg a problémát. Az offshore cégek kizárása a pályázatokból nem olyan egyszerű feladat. A múltban ezt már több kormány is megkísérelte, de a diszkrimináció kérdését nem tudták megoldani. A kísérletek sohasem vezettek eredményre. A Híd alelnöke, Lucia Žitňanská ezt már megpróbálta, ezért a parlamenti ülésen közös javaslatot terjeszt majd elő, amely a közbeszerzések során garantálhatná a fair versenyt, a korrupciós hatások kivédését.

Az utolsó hetek is bizonyították, hogy igazunk volt, amikor sürgettük az összeférhetetlenségi törvény módosítását. Az ellenzék ezt már szeptemberben előterjesztette, de a Smer a törvény tárgyalását már a kormányzás kezdete óta halogatja. Pavol Paška, aki ma már bukott házelnök, nemrég kijelentette, hogy neki nem kötelessége bevallani más jövedelmet is, mint amit a közfunkció ellátásáért kap. Azért, hogy ne kelljen bevallania minden vagyonát, fékezte az összeférhetetlenségi törvény elfogadását. Abban a teljes politikai paletta egyetértett, hogy hogyan kellene kinéznie a transzparens vagyonbevallásnak, amíg Pavol Paška személyesen be nem szállt a játékba. Az említett CT-botrány óta nyilvánvaló, hogy az összeférhetetlenségi törvény módosítását végre be kell fejezni, mégpedig úgy, hogy a vagyonbevallások minél részletesebbek, használhatóbbak legyenek.

Végül még megemlítem, hogy már több, a Híd műhelyéből származó, alapvető jelentőségű törvénynek is megkezdődött a parlamenti vitája. Szívesen véget vetnénk annak, ahogyan a Smer semmibe veszi az embereket az állampolgárság ügyében, szeretnénk elfogadtatni az állampolgársági törvény módosítását. Vissza akarjuk állítani a 2010 előtti állapotot, a kormánypárti képviselőknek pedig lehetőségük lesz férfiként szembenézni a helyzettel. El kell ismerniük hibájukat, és meg kell szavazniuk javaslatunkat. Az valóban kellemes meglepetés, vagy inkább sokk lenne, ha a parlament elfogadná ezt a javaslatunkat, és nemcsak nekünk, képviselőknek, hanem mindenekelőtt a polgároknak. Ők ugyanis jelenleg csak azért veszítik el az állampolgárságukat, mert felveszik egy másik állam állampolgárságát. Akaratuk ellenére fosztják meg őket a szlovák állampolgárságtól. És ez semmiképpen sem normális.

 

Szerző: Solymos László  2014.11.25. 10:05 komment

Címkék: Parlament Fico Solymos László CT-berendezés

süti beállítások módosítása