A Smer tettei ezt igazolják. Az osztogatás olyan intenzívvé vált, hogy ha így folytatódik, a 2016-os választások után megalakuló kormánynak lesz elég dolga, hogy négy év alatt le tudja faragni a költségvetési hiányt. Az egypárti kormány egyelőre megelégszik az irreális költségvetéssel, a számok statisztikai tologatásával a tételek között és a számítások módszertanának megváltozásával. A nehezen létrehozott „optimista költségvetés“ és az óriási osztogatás mutatják a Smer gondolkodásmódját: újabb adóterhekkel sújtják a „rossz” vállalkozókat, és lemondtak a konszolidációról.

Nem kell gazdasági elemzőnek lenni ahhoz, hogy mindenki számára világos legyen, mire is megy ki a játék. Optimális környezetet akarnak létrehozni az osztogatáshoz. A Smer álcázni akarja, hogy két hét alatt elszórt több mint 40 millió eurót: 27,5 milliót adott Zsolna megye lakóinak, majd 13 millió eurót a veszteséges vasutaknak az „ingyenjegyek“ fedezésére. Ebből is látszik, hogy nincs „ingyenjegy”.

Csodálkozva figyeltem az államvasutak (ŽSR) képviselőinek nyilatkozatait, akik az elmúlt hónapban jókedvűen kommentálták, hogy a Prága–Kassa szakaszra magánfuvarozó cégek érkeznek. Azt magyarázták, hogy számukra ők nem jelentenek konkurenciát, nem veszélyeztetik őket. Nem értettem, ez hogyan lehetséges, de most már tudom. Mosolyognak, mivel a piac szocialista értelmezése biztosítja számukra, hogy az ügyfélért való gazdasági versenyben keletkezett veszteségeiket majd az állam állja - tehát mi mindannyian. Ezzel két legyet ütnek egy csapásra. Az államvasutak továbbra is nyugodtan üzemeltetheti a piszkos vonatokat, a Smer pedig állami forrásból fedezi magának választási kampányát azok körében, akik elhiszik, hogy jobb lesz nekik, ha a kormány „ingyenjegyeket” fog osztogatni. Teljesen véletlenül ez a legstabilabb szavazókra vonatkozik. És min vagy kin spórolnak? Többek közt a tudományon és a Szlovák Tudományos Akadémia dolgozóin, akik talán alignégyezren vannak. A „választók számát” figyelembe véve ez elhanyagolható szám. És természetesen az „örök ellenségen”, a kis- és középvállalkozókon, az egyéni vállalkozókon, akiket a Smer újabb és újabb törvényekkel, elvonásokkal nyomorgat. Ezt mind mi fizetjük, a saját zsebünkből. Csak az érdekesség kedvéért, a Smer első két kampánylépése 8 eurójába került minden embernek (beleértve az újszülötteket is).

Ha ez így folytatódik, Szlovákia minden lakosa 136 euróval járul majd hozzá a Smer kampányához. Lehet, hogy ez másoknak mindegy, de engem zavar, és hiszek abban, hogy a lakosság jelentős részét is. Nincs gondom a szolidaritással, de én szeretnék dönteni arról, hogy kivel, mikor és mennyire akarok szolidáris lenni. És az ilyen döntésnél a szívem helyett inkább a józan eszemre szeretnék hallgatni.

 

Szerző: Solymos László  2014.10.30. 12:52 komment

süti beállítások módosítása