Az Nemzeti Tanács ülésének októberi programja újra összefonódott a parlamenti elnök fenyegetéseivel

A szeptemberi parlamenti ülés eltörölte a tolerancia, a tisztelet és a méltóság elveit. A kormányzó párt az ellenzéki pártokat undorító módon kinevette, mégpedig úgy, hogy nyilvánosan figyelmen kívül hagyta mind a tíz benyújtott jogalkotási javaslatot. Végül a parlamenti ülés hátralévő programjában kizárólag a kormányjavaslatok maradtak.

Ma kezdődik az októberi parlamenti ülés és a helyzet ismét rendellenességre utal. Még mielőtt elkezdődött volna, olyan kijelentések hangzottak el a parlament elnökétől, hogy az ellenzéki javaslatok értelmetlenek. Ezen felül Pavol Paska nem volt rest kritizálni a benyújtott javaslatok mennyiségét sem. Hozzátette, hogy a tárgyalások majd éjjel is folytatódnak.

Épp a parlament elnökének kellene mindent megtennie azért, hogy ilyen helyzetek ne keletkezhessenek. Az ő felelőssége parlamenti kultúra működése is. A kölcsönös tisztelet nem tűnhet el a parlament képviselői székeiből. 

Úgy gondolom, hogy minden nem egységes vélemény esetében lehet egy konstruktív párbeszédet folytatni, amely konstruktív megoldásokhoz vezet. Szem előtt kell tartanunk azt a polgárt, aki akkor érti legjobban a parlamenti szituációt, ha a képviselők méltó módon tudnak egymás közt kommunikálni. Ellentétes esetben a polgárok zavarosak, frusztráltak és apatikusak a politikával és a politikai pártokkal szemben.

A Híd párt képviselői mindezek ellenére igyekeznek továbbra is teljes erőbedobással dolgozni és legfőképp olyan javaslatokat tenni, amelyek a polgárok hasznára válnak. E hónapban is szép számú törvényjavaslattal állunk elő, kíváncsi vagyok, hogy milyen módon söpri le őket az asztalról a kormánypárt.

Különösen egy javaslatnál fogok türelmetlenül várni a Smer képviselőinek reakciójára. Rögtön válaszoltunk az Alkotmánybíróság döntésére az állampolgárságról szóló törvény kapcsán. Ebben az országban már szinte mindenki tudja, hogy Fico kormányának köszönhetően 2010 óta minden polgár elveszíti az állampolgárságát, ha egy másik államét veszi fel. Az alkotmánybíróság sem tudta megállítani ezt a folyamatot, így hát mi nyújtottuk be a törvénymódosítási javaslatot. Már a Smer is bevallotta, hogy ezt 2010-ben túlzásba vitte, de a mai napig nem állt elő semmilyen megoldással. Mi megtettük. Kíváncsian várjuk, hogy reagál a kormánypárt, a polgárok mellé áll vagy, mint mindig, ellenük fordul. 

Szerző: Solymos László  2014.10.14. 17:08 komment

Címkék: Parlament Fico Solymos László

süti beállítások módosítása