Úgy látszik, hogy az MKP-nak megint sikerült kitalálnia valamiféle kifogást arra, hogy annak ellenére se kelljen a Híddal tárgyalóasztalhoz ülnie, hogy közben meg közvetlenül el sem utasítja azt. Berényi József pártelnök ismertette a legújabb tervet: járási szintű tárgyalásokat kezdeményezne minden olyan helyen, ahol a magyarság létszáma nem éri el az 50%-ot – azaz Dunaszerdahelyt, Komáromot és Párkányt leszámítva mindenhol –, hogy utána megyei szinten is létrejöhessen az együttműködés. Ez nagyon érdekes logikai fordulat: vajon miért járási szinten akarnak beszélgetni valamiről, ami a megyei szinten valósul meg? Miért van az, hogy a lehető legtöbb esélyt próbálják adni arra, hogy ne jöjjön össze a Híd-MKP kiegyezés?

Azt hiszem, a válasz fájdalmasan egyszerű. Az MKP vezetése pontosan tudja, hogy miközben tagságuk kiegyezéspárti, és hivatalosan az egységben az erő elvét vallják, a vezetés jelentős része ezzel nem ért egyet. Féltik a pozícióikat, őrzik a sérelmeiket. Ezzel szemben a Híd már számos alkalommal kinyilvánította, több esetben formálisan ajánlat keretén belül is, hogy szeretne együttműködni az MKP-val, megyei szinten. A mi részünkről nem kérdés, hogy meg kell próbálnunk megtalálni a közös pontokat és az együttműködés lehetőségeit, hiszen a pártnak ez az egyik alapelve is. Ezt gondoltuk múlt novemberben is, és ezt gondoljuk ma is. Elég kell hogy legyen a kettős beszédből, és őszintén kell hozzáállnunk ehhez a kérdéshez.

A Híd ajánlata tehát még mindig ugyanaz: megyei szinten egyezzünk meg arról, hol tudunk és akarunk közösen indulni a megyei választásokon. Már azt az ajánlatot is az asztalra tettük, hogy a fontos Nyitra megyében hajlandóak lennénk az MKP által jelölt személyt támogatni a megyevezetői pozícióra. Szerintünk ez a logikus megoldás, minden más pedig csak szándékos porhintés. Mert mi történik mondjuk akkor, ha egy megyén belül az egyik járás az együttműködést, a másik a rivalizálást választja? Nem lehet egy megyén belül együtt is meg egymás ellen is menni, de ezt az MKP vezetése is ugyanolyan jól tudja, mint mi. Akkor viszont valami más lehet az mögött, hogy megint egy ilyen jellegű javaslatot produkáltak.

Az is nagyon érdekes, hogy pont ott nem szeretne a közös jelöltállításról gondolkodni a párt, ahol erős eredményeket ért el korábban. Az üzenet egyértelmű: nem együttműködni szeretnének, csak használni a Hidat ott, ahol jónak érzik. Az MKP egy problémákkal küszködő párt. Problémája az, hogy nem képes újabb szavazókat mobilizálni magának, és ezért már több mint két éve folyamatosan a vonal alatti eredményeket produkál a közvéleménykutatásokon és a választásokon egyaránt. Ez egyrészt abból is adódik, hogy agresszív fellépésükkel, a szlovákiai magyarokat „jó” és „rossz” magyarokra elválasztó moralizálásukkal elidegenítik maguktól az etnikailag vegyes területeken élő potenciális szavazóikat. Ja hogy a terv szerint ebben segíthetne rajtuk a Híd, hogy ne bukjanak el ezeken a területeken?

A Hidat viszont nem érdeklik a hasonló taktikázások. Nem érdekel a felelősség hárítása, nem érdekelnek a kicsavart tervek, nem érdekelnek a múltbeli sérelmek. Bennünket az érdekel, hogy minden megyében, ahol ez lehetségesnek és hasznosnak tűnik, létrejöjjön a Híd és az MKP közötti együttműködés. Nem járási választások lesznek, hanem megyeiek: úgyhogy megyei szinten. Ez a dolog ilyen egyszerű.

Szerző: Solymos László  2013.01.16. 13:14 komment

süti beállítások módosítása