Somogyi Szilárd képviselőtársam, az SaS parlamenti frakciójának alelnöke a minap blogjában felhívást tett közzé, melyben a Hídat és az MKP-t a „közös lista felállításáról való tárgyalások haladéktalan elkezdésére” szólította fel. Somogyi joggal mutat rá, hogy mennyire jobb lett volna az elmúlt másfél év, ha mondjuk Matovičék helyett inkább néggyel több magyar képviselő ült volna a parlamentben. Ezzel tökéletesen egyetértünk. 

Többször, több helyen hangsúlyozta, hogy ő a szlovák parlamentben sok Hídas képviselőnél sokkal gyakrabban szólalt fel, és ezáltal sokkal aktívabban védte a magyarok érdekeit. Nálunk a pártban nem volt soha divat, és nem is lesz a jövőben sem másokat azért kritizálni, mert mondjuk a magyarok érdekvédelmét nem a mi frakciónkban képzelik el. Teheti ezt mindenki kénye kedvére az MKP-n belül, vagy bármelyik szlovák pártban. 

De azért most Somogyi Szilárd képviselőtársamat arra kérném, jusson eszébe, hányszor, hány helyen tettek keresztbe a szlovákiai magyarok érdekeinek például a kulturális tárcánál, ahol pont párttársa a miniszter. Vajon nála is lobbizott annyit a magyar ügyekben, mint a parlamenti felszólalásai közben? Valószínűleg nem, mert akkor nem maradtak volna benne a nyelvtörvényben a büntetések, hiszen ezek megtartásához épp az SaS ragaszkodott.

Úgy vélem, inkább azt kellene a szlovákiai magyar választóknak megmagyarázni, miért kellett megbuktatni azt a jobboldali kormányt, mely egyértelműen az érdekeiket képviselte, s melynél valószínűleg az elkövetkező választások után magyar szempontból, de Szlovákia számára is csak rosszabb jön majd. 

Somogyi Szilárd bár velem együtt még friss parlamenti képviselő, viszont elég régóta figyeli a politikát, és elég realista politikus ahhoz, hogy maga is tudja, mi a különbség a komoly politikai üzenet és az olcsó személyes politikai marketing között, ami jelen esetben részéről már nem más, mint a megkezdett kampány része.

 

 

Szerző: Solymos László  2011.10.27. 09:47 komment

Címkék: híd sas mkp somogyi szilárd

süti beállítások módosítása